
Limburgdaag: groot dialectevenement ter herdenking van scheiding beide Limburgen
zaterdag 19 april | 10:00 - 16:00
Gratis
Op 19 april 1839 werden de twee Limburgen uit elkaar gerukt en gingen ze behoren tot twee landen. De inwoners werden hierover natuurlijk niet geconsulteerd: het Verdrag van Londen sprak dit uit over de hoofden van de betrokkenen.
We zijn nu 186 jaar later, en er worden enthousiast initiatieven genomen om de verbondenheid tussen Oost en West te versterken. De dialectorganisatie Veldeke Bels(j) Limburg zet, samen met een 8-tal partners, zo een actiedag op en kiest het veer tussen Stokkem en Berg aan de Maas als centraal forum. Dat krijgt zo ook een figuurlijke verbindingsfunctie.
Het dagprogramma zal uit twee delen bestaan. In de voormiddag wordt de Elisabethzaal van Stokkem het centrum van allerlei podiumactiviteiten en toespraken (Senator G. Ruttenstraat 21). In de namiddag wordt dit feestelijk voortgezet in het Multifunctionele Centrum van Berg (Bergerweg 1). Tussendoor is de Maasoever van Meeswijk, vlakbij het veer, de scène voor enkele symbolische handelingen.
Om 10u gaan de deuren van de Sint-Elisabethzaal open en wordt er een drankje aangeboden. Na een welkomstwoord van de burgemeester volgen er historische uiteenzettingen door Jean-Pierre Segers (Loonse stad Stokkem, de Maas en het veer) en Jean Kenzeler (de jaren 1830-1839). Tussendoor brengt Peter Willems dialectliederen onder begeleiding van een 15-koppig interlimburgs blaasensemble, gedirigeerd door Michel Vanderhoven. Ook een plaatselijke jongere brengt een stukje voor het voetlicht. Naar het einde toe komt er een toelichting over een intentieverklaring van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Maasmechelen en Dilsen-Stokkem om breder samen te werken. Voor het vertrek krijgen de aanwezigen soep en broodjes aangeboden, terwijl tonkwatsjer Frank Jeurissen gestalte geeft aan het typetje ‘de sjienhèllige’.
Met de feestbus rijden we naar het veer. Daar, op Meeswijkse grond, brengt Gerard Mostert het gedicht ‘Haol euver’ van Arnold Sauwen. Ook Ton Theelen en Stan Mardaga zorgen voor een streepje poëzie. En dan ontplooien we er iets symbolisch. Na de overtocht sluiten we aan bij een stoet van mensen uit de wereld van vastenavond en schutterijen, samen met belleman Ed Gravee, die een tekst uitroept.
In het MFC in Berg kan men een gevarieerd programma van podiumartiesten meemaken, beginnend met een performance van de belleman. Guus Peeters en Paul van Loo brengen er muziek, Jonas Konings poëzie, Robin Peeters een toelichting bij zijn Limburgstalige films en documentaires. Twee leerlingen van het Groenewaldcollege treden op, acteur Huub Stapel geeft een speech en Felix Bergers brengt een gedicht. Om 16u is het tijd voor de receptie.
Maandag 12 april worden de inschrijvingen afgesloten. We zouden graag van elke deelnemer de naam, woonplaats en mailadres of telefoonnummer hebben, met de vermelding welk deel van het programma hij/zij wil bijwonen (voormiddag/namiddag/hele dag). Bij voorkeur inschrijven via een mailtje (jean.menten(at)gmail.com), eventueel kan dit ook via een telefoon (0032/484/496 996).
Dit is de derde editie van het dialectevent op de Limburgdag. De eerste editie vond in 2023 plaats in Maaseik en Roosteren, de tweede editie in Kanne. Voor deze editie sloegen een hele reeks partners de handen in elkaar: Kunstkring Arnold Sauwen, harmonie Sint-Elisabeth, Ecrevissecomité Obbicht, Raod veur ’t Limburgs, Promo Stokkem, de besturen van de vier aangrenzende gemeenten, Veldeke Maasland, Veldeke Limburg NL en Veldeke Bels(j) Limburg.